“Buiten de lijntjes is meer ruimte”
Als queer en non-binair zijnde begrijp ik goed hoe het is om met vragen rondom je genderidentiteit te zitten. Hoe het is om op te groeien niet als jezelf, maar als een versie van jezelf waarbij je authenticiteit opoffert in ruil voor ‘er niet buiten’ vallen.
Het onderzoeken van je genderidentiteit raakt aan veel thema’s en levensgebieden. Vragen als ‘wie ben ik?’, ‘ hoe verhoud ik mij tot de buitenwereld?’, ‘hoe wil ik mij uitdrukken?’ en ‘past mijn lichaam bij mij?’, spelen allemaal een rol.
Het moeten verhouden tot de lange wachttijden binnen de transgenderzorg en de GGZ kan veel psychische druk opleveren, wat ook weer zijn weerslag kan hebben op je werk en sociale leven. Er kan bijvoorbeeld de angst zijn voor de vraag of naasten zullen blijven en accepterend zijn of niet.
Rolpatronen, sociale verwachtingen en geïnternaliseerde problemen over geslacht, geaardheid van seksualiteit kunnen ervoor zorgen dat je uit balans raakt. Je kijkt naar jezelf via de blik van anderen. Met andere woorden: de beweging is van buiten naar binnen. Dat wat je op je geplakt krijgt, in welk hokje je gestopt bent, is leidend geworden. Maar hoe zit het met de beweging van binnen naar buiten? Als je werkelijk vrij zou zijn, hoe zou je er dan uitzien, je voelen en tot expressie komen? Met liefde, rust en openheid wandel ik graag met je mee in dit onderzoek.
Lichaamsgerichte psychotherapie & Gendervragen
Wanneer je last hebt van genderdysforie is de verhouding tot en met je lijf vaak een ingewikkeld iets. Ik help je zoeken naar daar waar je wel thuis kunt zijn je lijf. Ik zet mijn creativiteit graag in om zo oefeningen toegankelijk te maken voor iedereen, ook als je dus (nog) niet thuis kunt zijn in jouw lijf.
Workshop Buiten de lijntjes
Deze workshop is voor iedereen die graag iets willen leren over gender en genderdiversiteit, omdat je het tegenkomt in je privé- of werkend leven. Bijvoorbeeld in de vorm van mensen die trans of gender non-conform zijn. Of omdat je veel begrippen en termen hoort en je nog niet helemaal kunt vatten waar gender nou over gaat. Lees hier meer over de inhoud van deze workshop.
Stel je voor: je zit comfortabel in je eigen praktijkruimte. Er komt een nieuwe cliënt binnen en die stelt zich voor: ‘Hoi, mijn naam is … en mijn voornaamwoorden zijn die/diens. Ik identificeer mij als queer en genderfluïde.’ Oké en wat nu, zul je misschien denken. Misschien zijn de termen queer en genderfluïde wel nieuw voor je, of heb het ooit wel eens voorbij horen komen, maar hoe zat het ook al weer? Welke thema’s zouden er leven voor deze cliënt, waar moet je rekening mee houden?
In deze masterclass neem ik je mee in de prachtige wereld van genderdiversiteit. Genderdiversiteit speelt een steeds grotere rol in de huidige samenleving en daarmee is de kans groot dat je het meer in je praktijk tegen komt. Ik neem je mee in de terminologie, je komt meer te weten over het verschil tussen een sociale en medische transitie en we staan stil bij de thema’s waar deze groep cliënten mee kan worstelen en wat belangrijk is om hierover te weten als therapeut.
Bekijk de agenda voor het huidige aanbod. Heeft jouw organisatie behoefte aan een masterclass over genderdiversiteit? Neem ook dan gerust contact met mij op. Ik lever ook maatwerk.
16 december 2024 staat de eerstvolgende nascholing op de agenda. Zie agenda voor alle praktische informatie.
Ik bied de mogelijk tot supervisie voor therapeuten die lichaamsgericht werken met cliënten met een gendervraag. De supervisie is individueel en vind plaats in mijn praktijk in Nijmegen of online.
Hoe werkt het?
Per mail stuur je mij je casus of vraag op voorhand toe. Tijdens de supervisie is er ruimte voor cliëntgerichte en werkgerelateerde vragen. Zo kan ik bijvoorbeeld mee denken over geschikte oefeningen. Daarnaast is er ruimte voor persoonlijk proces. De kosten voor een supervisie sessie zijn 100 euro. We nemen hiervoor 60 minuten de tijd.